Mind-Ful of Mind full?

Gegroet probleemoplossend wezen… 

Zo mag ik je zeker wel begroeten, zo mogen we iedereen trouwens begroeten. We zijn allen steeds bewust of onbewust bezig “een probleem” aan het oplossen. We kunnen het gewoon niet helpen… het is sterker dan onszelf! 

 

Een handig evolutionair systeem dat ingebakken zit in de werking van het brein. Dit systeem heeft er voor gezorgd dat ik vandaag deze tekst aan het typen bent en dat jij deze nu aan het lezen bent. Ja, echt waar… immers dit systeem heeft er voor gezorgd dat we steeds alert en bedachtzaam omgingen met gevaar overheen onze evolutie en daardoor als mens konden overleven. 

 

We zijn echter niet perfect… (vaak proberen we het omgekeerde aan te tonen) en… ook dit overlevingssysteem is dit niet. (nog een reden om onze imperfectie te omarmen i.p.v. te bestrijden ;-)). 

 

Terwijl we halsstarrig allerlei problemen willen oplossen, maakt niet uit wat, zolang het maar helemaal in ons plaatje past, wordt er juist een heel nieuw groot probleem gecreëerd: heel veel piekeren met als gevolg onrust, stress, energieverlies, vreugdeverlies, minder goed slapen en eten (of juist heeeeeeel veel beginnen eten). 

 

Heeft piekeren al veel van jouw problemen opgelost in het leven? Toch blijven we er mee doorgaan, omdat we ‘denken’ dat het zo hoort. Zelfs over situaties waar we totaal geen invloed op hebben… we piekeren vrolijk door. Problemen die ontstaan door piekeren, bv. overmatige stress en uitputting. Dit willen we ook heel vaak ‘oplossen’ door … juist ja, piekeren… 

“We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” 

Albert Einstein 

We zitten zo vaak vast in de overtuiging ‘dat het niet anders kan’ of dat het gewoon niet in ons opkomt dat er ook een andere weg kan zijn. Mindfulness leert ons even halt te houden, werkelijk te zien wat er speelt, even uit onze automatische piloot van ‘probleemoplosser of fixer’ te stappen en werkelijk te leren zien wat er speelt… Van reageren met en tegen situaties naar leren groeien door eerst helder te zien wat er speelt en erop te antwoorden door er bewust te leren mee handelen 

De eerste stap bij het oplossen van een probleem is om te erkennen dat het bestaat. 

Zig Ziglar 

Ons brein heeft een enorme ‘voorkeur’ voor problemen en de potentie ervan. Situaties die vlot en aangenaam verlopen, kortom die ons energie en vreugde geven, ontsnappen veel sneller aan onze aandacht. Martine Batchelor, meditatielerares, omschreef het als volgt: ‘Ons brein heeft een voorkeur voor het negatieve, het is alsof het uit velcro bestaat voor moeilijkheden en van teflon is voor het aangename.’ 

 

Sterker nog, onderzoek toont aan dat één enkel negatief voorval genoeg is voor ons brein om dit direct op te merken en vast te houden, terwijl er een 5- tal positieve ervaringen nodig zijn voor ons brein om dit voldoende sterk op te pikken en vast te houden. 

 

Dit maakt dat onze perceptie van de wereld eerder negatiever dan positiever gekleurd is. (Nu weet je ook ineens waarom onze nieuwsuitzendingen eerder negatieve, dan positieve berichten de wereld in sturen ;-). 

 

Door deze hardnekkige gewoonte van het brein missen we ook heel wat mooie momentenom te koesteren, om op te laden, om spontaan een glimlach op ons gezicht te laten brengen. Kortom de vreugdevolle, kostbare momenten. We mislopen ze vaak en daardoor mislopen we ook de mogelijkheid om ons negatievere beeld in balans te brengen. De wereld is immers niet één en al negativiteit. Nee! Ons brein richt er zich gewoon meer op. 

 

Waarom dan niet ons brein trainen om ook de positieve ervaringen ten volle in ons op te nemen? Kan dat? Jaaaaa! Oef! Dat kan zeker! 

 

 

De vernieuwde 8-weken training mindfulness kan daar een stevige houvast in zijn. 

 

8-Weken trainingen waren in de beginjaren vooral ontwikkeld om in te zetten op stressvermindering enerzijds (MBSR: Mindfulness Based Stress Reduction) en herval / voorkomen van depressie / negatieve stemmingen anderzijds (MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy). Vele jaren van wetenschappelijk onderzoek deed onderzoekers besluiten om deelnemers niet alleen te laten leren omgaan met de moeilijkheden van het leven, wat nog steeds zeer waardevol is, maar ook ten volle te leren genieten van het aangename dat deel uit maakt van het leven. Beiden bestaan naast elkaar en houden elkaar in evenwicht. Mindfulness voor het hele spectrum van je leven. 

Een getrainde geest, is een gelukkige geest. 

Christina Feldman 

Ik verwelkom je graag op de 8-weken training mindfulness die start op vrijdag 14 januari om 13u00

Alle info en inschrijven via www.joeriroelandt.be.

 

 

Joeri Roelandt, Mindfulnesstrainer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Naar een F1 verbranding!

Van trage diesel naar snelle turboHoe ondersteun je jouw lichaam tijdens jouw sportprestaties?  Een eerst afspraak met de fitnesscoach is een feit. Jouw trainingsdoelen werden in een concreet trainingsplan vastgelegd. Je start vol

Lees meer »

Rugcursus

De meeste effectieve aanpak van rugklachten = AKTIEVE aanpak. Vanaf ma 22/11 gaan we opnieuw van start met een cursus rugscholing. Pak je rug- en nekklachten op een duurzame en vooral aktieve manier

Lees meer »

Contacteer ons

Schrijf in op onze nieuwsbrief